Wiosna i lato to sezon na grilla. Z ogrodów coraz częściej dociera do nas zapach pieczonego mięsa i warzyw i mimo że lekarze oraz dietetycy ostrzegają nas przed grillowanym jedzeniem mówiąc o jego szkodliwości, wciąż nie potrafimy się mu oprzeć.
Niektórzy uważając, że wybierają mniejsze zło, smażą potrawy na zwykłych patelniach, używając przypraw do grillowania, ale…nie tędy droga.
Kiedy smażymy na oleju, margarynie, smalcu, wysoka temperatura sprawia, że wytwarzają się szkodliwe dla naszego zdrowia tłuszcze trans, które odkładają się w żyłach i tętnicach prowadząc do problemów z układem krążenia oraz chorób nowotworowych.
Świetną alternatywą okazuje się w takiej sytuacji skorzystanie z patelni grillowej, którą w swojej ofercie posiada firma Welmax.
Smażąc na niej nie musimy używać tłuszczu, a ten który wytapia się np. z mięs i ryb ścieka specjalnymi wgłębieniami sprawiając, że potrawa nie „tonie” w nim, a jednocześnie pozostaje miękka i delikatna no i co najważniejsze- zdrowa.
Patelnie Welmax-u dzięki nowoczesnej, nieprzywierającej powłoce sprawiają, że żadne danie z pewnością się nie przypali, a do ich czyszczenia wystarczy wilgotna ściereczka.
Smażenie na patelni grillowej doceniło już wiele osób- można poczytać ich opinie na forum Welmaxu, gdzie znajdziemy również ciekawe przepisy.
Dzięki takiej patelni, nie musimy rezygnować z grillowanych potraw, za to możemy mieć pewność, że te, które przygotujemy będą znakomitym elementem zdrowej diety.