Gotowanie na parze w ostatnim czasie stało się bardzo popularne. Decydują się na nie, nie tylko osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy, ale także wszyscy dbający o zdrowie i chcący czerpać z posiłków jak najwięcej wartości odżywczych. Czasami usłyszeć można, że produkty gotowane na parze posiadają mdły smak i ciężko je przyprawić. Okazuje się, że to jednak kwestia kilku prostych „sztuczek”. Oprócz przypraw wrzucanych do naczynia w trakcie gotowania, możemy je doprawić już na talerzu. Ma to swoje plusy, ponieważ każdy indywidualnie według swoich upodobań może zmienić smak potrawy.
Szeroki asortyment nowoczesnych naczyń, umożliwia nam dzisiaj przygotowanie smacznych posiłków w różnego rodzaju dietach, np.: niskocholesterolowej, w diecie niskokalorycznej, czy niskotłuszczowej, a także dla dzieci i seniorów.

Dobrej jakości garnki do gotowania na parze sprawiają, że odkrywamy nowe smaki, aromaty i żywe kolory, a co najważniejsze- tak przygotowane dania nie tracą cennych witamin i minerałów. W trakcie tradycyjnego gotowania w wodzie, niestety są one w dużych ilościach wypłukiwane. Obliczono, że straty sięgają aż 40% wartości odżywczych. Jeśli chodzi o witaminę C długotrwałe gotowanie niszczy ją aż w 70%!
W trakcie gotowania na parze, temperatura sięga do ok. 120 stopni- czyli o 20 więcej niż w przypadku normalnego gotowania w wodzie. Wysoka temperatura sprawia, że dania są gotowe w dużo krótszym czasie.
Dużym atutem jest również to, że mięsa, ryby oraz warzywa gotowane na parze, oprócz swoich wartości odżywczych i smakowitego wyglądu, są bardziej miękkie, soczyste i delikatne.
Osoby, które zaczynają dopiero gotować na parze, powinny trzymać się następujących wskazówek:
– Produkty trzeba układać tak, aby nie dotykały wody,
– Powinny być rozłożone równo, cienką warstwą,
– Garnek powinien być duży, tak aby było sporo miejsca na parę wodną,
– Koszyczek z produktami warto wkładać w momencie kiedy woda wrze,
– Woda nie może gotować się zbyt gwałtownie.
Gotowanie na parze to bardzo dobry sposób na zdrowe i smaczne posiłki. Warto jednak zainwestować w tym celu w dobrej jakości naczynia, które będą wykonane z bezpiecznego tworzywa i posłużą nam długie lata.