Niedoczynność tarczycy jest chorobą coraz częściej spotykaną- szczególnie wśród kobiet. Przypadłość ta, oprócz problemów hormonalnych, wpływa również na procesy metaboliczne organizmu, najczęściej wywołując otyłość. Do innych przykrych dolegliwości zaliczyć można przesuszoną skórę, łamliwe, cienkie włosy, ciągłe uczucie zmęczenia oraz kłopoty z koncentracją.
Oprócz terapii zalecanej przez lekarza, warto w takim przypadku wspomóc leczenie farmakologiczne odpowiednią dietą.
Najlepiej w takim przypadku jeść regularnie 5 posiłków dziennie- 3 główne i 2 mniejsze przekąski.
Aby wspomóc trawienie należy również wypijać dużą ilość płynów- najlepiej 2 litry- niegazowaną wodę jodowaną i zielona herbatę.

Pomocne mogą być również wyciągi z żeń- szenia, yerba mate, a także wprowadzenie do diety przypraw takich jak: imbir, chili oraz curry.
Dzienne spożycie jodu powinno wynosić 150 g, dlatego warto jeść dużo ryb- m.in.: dorsza, łososia, mintaja, śledzia.
W związku z tym, że jodowanie soli w Polsce jest obligatoryjne, sól jest dobrym źródłem jodu w diecie.
Dieta powinna być również bogata w białko pochodzące z mięsa, ryb i jaj, a w przypadku wegetarian z roślin strączkowych takich jak fasola, soczewica, cieciorka, zbóż oraz orzechów (oprócz orzechów pinii i ziemnych).

Bardzo ważne jest też dostarczanie organizmowi witamin i minerałów. Dobrym źródłem żelaza są zboża takie jak orkisz, sorgo, komosa ryżowa, czy amarantus, kasze- jaglana i gryczana, kiełki, suszone owoce, jajka, a także przyprawy- bazylia, mięta, kolendra, majeranek, koperek, pietruszka, tymianek.
Niezbędna jest też witamina C- najlepiej naturalna np. acerola.