5 super przepisów na smaczne soki z wyciskarki wolnoobrotowej

0
48
Sybilla 3 Welmax opinie

Dzięki wyciskarce wolnoobrotowej możemy we własnej kuchni stworzyć pyszne zdrowe mikstury – koktajle, soki, smoothies czy sorbety. Szczególnie dużą popularnością cieszą się ostatnio witaminowe bomby, czyli soki. Jeśli mamy dobrej jakości wyciskarkę, ich przygotowanie zajmie nam zaledwie kilka minut, a jedna szklanka takiego napoju to energia na cały dzień!

Co wybrać do robienia soków – sokowirówkę czy wyciskarkę wolnoobrotową?

Wiele osób myli wyciskarkę wolnoobrotową z sokowirówką. Kiedy przyjrzymy się obydwu urządzeniom, okaże się jednak, że znacznie się one różnią – mają inną budowę, sposób działania oraz dają inny efekt końcowy.

Jak to wygląda w praktyce?

Otóż, sokowirówka daje nam sok, a wyciskarka miażdży dokładnie całe owoce i warzywa. 

Sokowirówka wykorzystuje siłę odśrodkową – produkty wyciskane są dzięki szybkim obrotom sita wytwarzającego ciepło. Niestety w związku z temperaturą giną cenne witaminy i minerały. 

Wyciskarka wolnoobrotowa z kolei, posiada ślimakowy wałek, który nie nagrzewa się i nie napowietrza soku. Dzięki temu produkt końcowy posiada wszystkie cenne składniki odżywcze. 

Zależnie od modelu wyciskarki, wykonuje ona od 40 do 120 obrotów na minutę. Warzywa i owoce są więc miażdżone, a ich pozostałości trafiają do oddzielnego pojemnika. To co uzyskujemy na koniec, jest dużo gęstsze od soku z sokowirówki.

Jednym z polecanych urządzeń jest wyciskarka wolnoobrotowa Sybilla 3. Jej zalety to szeroki wlot na warzywa i owoce, dzięki czemu czas przygotowania soku jest krótszy. Większa ilość wyciskanych jednocześnie składników wymaga od urządzenia lepszej wytrzymałości. Sybilla 3 posiada nowy i solidniejszy silnik objęty aż 5-letnią gwarancją.

Oprócz tego wyposażona jest w bezpieczny mechanizm „Forward/Reverse”, przydatny przy robieniu soków z twardszych i większych kawałków. 

Jakby tego było mało, wyciskarka zużywa mniej energii i nie brudzi kuchni. Po zakończonej pracy, zawór odpływu soku samoistnie opada, tworząc korek zapobiegający kapaniu. 

Warto wiedzieć, że wybór dobrej jakości sprzętu to gwarancja jego skuteczności i długich lat bezpiecznego użytkowania. Wiedząc już jakie urządzenie wybrać do stworzenia smacznego i zdrowego soku, można przyjść do przepisów.

Oto 5 pysznych receptur na soki z wyciskarki wolnoobrotowej.

Jako że do wyciskarki wolnoobrotowej możemy wrzucić dowolne składniki, mamy niezłe pole do popisu. Możemy skomponować soki warzywne,  soki owocowe lub mieszane – wszystko zależy od naszych upodobań i kreatywności.

Dla tych, którzy potrzebują inspiracji, przedstawiamy nasze propozycje!

Sok zielony detox

Składniki:

1 duży ogórek

1 gruszka

1 limonka

2 garstki jarmużu

kilka listków mięty

plaster imbiru

natka pietruszki

Sok pomarańczowy jak popularny „Kubuś”

Składniki:

4 spore marchwie

1 jabłko

1 brzoskwinia

Zielony sok na lepszą odporność

Składniki:

3-4 garstki liści jarmużu

1 grejpfrut

1 gruszka

ok. 3 cm świeżego imbiru

1 cytryna

3 łodygi selera naciowego

natka pietruszki

Czerwony sok zwalczający wolne rodniki

Składniki:

1 burak

1 marchew

2 jabłka

natka pietruszki

garstka jarmużu

1 cytryna

3 plasterki świeżego imbiru

płaska łyżeczka miodu

Czerwony sok na zwiększenie energii

Składniki:

1 burak

1 spora marchew

1 pomarańcza

garstka liści szpinaku

3 plastry świeżego imbiru

Co mówią kolory o naszych sokach?

Być może nie każdy wie, że właściwości owoców i warzyw są ściśle powiązane z ich kolorem. Jakie działanie mają więc poszczególne barwniki?

Zielony

Za ten kolor odpowiada składnik o nazwie chlorofil. Jego właściwości to: oczyszczanie organizmu, stymulowanie pracy wątroby, korzystny wpływ na trawienie. To także pomoc w zapobieganiu depresji  oraz jaskry.

Czerwony

Za barwę czerwoną odpowiada z kolei  likopen – silny antyoksydant chroniący przed nowotworami, problemami z ciśnieniem krwi, regulujący krążenie oraz pracę serca.

Ponadto czerwone warzywa pomagają w walce z wolnymi rodnikami, a co za tym idzie sprzyjają regeneracji komórek i przeciwdziałają starzeniu się skóry.

Żółty i pomarańczowy

Za tymi kolorami stoi karotenoid. Jego właściwości to m.in.: obniżanie ciśnienia tętniczego krwi, poprawa wzroku, zmniejszenie ryzyka chorób układu krwionośnego.

Smacznego!