Gotując i piekąc swoje ulubione potrawy zużywamy gaz lub prąd. Nie wszyscy jednak wiedzą, że przestrzegając kilku zasad, możemy oszczędzić nawet kilkaset złotych rocznie!
Poniżej przedstawiamy 7 trików, które sprawią, że nasze „pichcenie” będzie bardziej ekonomiczne.
1. Odpowiednia ilość – jeśli chcemy zrobić dwie kawy lub herbaty, nie musimy gotować całego czajnika wody. Dzięki temu zużyjemy mniej prądu lub gazu.
2. Rozmrażanie – piekąc lub gotując zamrożone produkty zużywamy nawet 60% więcej energii. Warto więc rozmrozić jedzenie przed obróbką cieplną. W ten sposób możemy zaoszczędzić ok. 10 zł miesięcznie.
3. Dopasowanie wielkości – używane naczynia – garnki, patelnie powinny być dopasowane rozmiarem do wielkości palnika. Płomień powinien ogrzewać tylko ich dno. Kiedy stawiamy mały garnek na dużym palniku nie dość, że marnujemy gaz to jeszcze ryzykujemy przypalenie naczynia.
4. Szybkowar – bardzo dobrym pomysłem, który pozwoli na błyskawiczne i oszczędne gotowanie jest zakup szybkowaru. W ofercie Welmaxu jest to urządzenie o nazwie Multiwar. Pozwala ono na oszczędność czasu oraz energii – nawet o 50%! Ugotowanie tradycyjnego bigosu zamiast całego dnia zajmie nam ok. 20 minut!

5. Grube dno – jakość garnków to podstawa. Jeśli wybierzemy naczynia z dobrej stali, odporne na zarysowania i z grubym dnem, gotowanie może być nawet 30% tańsze. Przykładem tego są naczynia ze stali antyseptycznej i akutermicznym dnem Welmaxu.
6. Oszczędne pieczenie – piekąc w piekarniku gazowym bądź elektrycznym, możemy zmniejszyć zużycie energii nawet o połowę wykorzystując dwa poziomy jednocześnie.
7. Brytfanna wielopoziomowa – to naczynie również pozwala na przygotowanie kilku potraw za jednym razem. Na jednym poziomie dusimy mięsa, na innym np. warzywa.