Dzięki wyciskarce wolnoobrotowej możemy we własnej kuchni stworzyć pyszne zdrowe mikstury – koktajle, soki, smoothies czy sorbety. Szczególnie dużą popularnością cieszą się ostatnio witaminowe bomby, czyli soki. Jeśli mamy dobrej jakości wyciskarkę, ich przygotowanie zajmie nam zaledwie kilka minut, a jedna szklanka takiego napoju to energia na cały dzień!
Co wybrać do robienia soków – sokowirówkę czy wyciskarkę wolnoobrotową?
Wiele osób myli wyciskarkę wolnoobrotową z sokowirówką. Kiedy przyjrzymy się obydwu urządzeniom, okaże się jednak, że znacznie się one różnią – mają inną budowę, sposób działania oraz dają inny efekt końcowy.
Jak to wygląda w praktyce?
Otóż, sokowirówka daje nam sok, a wyciskarka miażdży dokładnie całe owoce i warzywa.

Sokowirówka wykorzystuje siłę odśrodkową – produkty wyciskane są dzięki szybkim obrotom sita wytwarzającego ciepło. Niestety w związku z temperaturą giną cenne witaminy i minerały.
Wyciskarka wolnoobrotowa z kolei, posiada ślimakowy wałek, który nie nagrzewa się i nie napowietrza soku. Dzięki temu produkt końcowy posiada wszystkie cenne składniki odżywcze.
Zależnie od modelu wyciskarki, wykonuje ona od 40 do 120 obrotów na minutę. Warzywa i owoce są więc miażdżone, a ich pozostałości trafiają do oddzielnego pojemnika. To co uzyskujemy na koniec, jest dużo gęstsze od soku z sokowirówki.
Jednym z polecanych urządzeń jest wyciskarka wolnoobrotowa Sybilla 3. Jej zalety to szeroki wlot na warzywa i owoce, dzięki czemu czas przygotowania soku jest krótszy. Większa ilość wyciskanych jednocześnie składników wymaga od urządzenia lepszej wytrzymałości. Sybilla 3 posiada nowy i solidniejszy silnik objęty aż 5-letnią gwarancją.

Oprócz tego wyposażona jest w bezpieczny mechanizm „Forward/Reverse”, przydatny przy robieniu soków z twardszych i większych kawałków.
Jakby tego było mało, wyciskarka zużywa mniej energii i nie brudzi kuchni. Po zakończonej pracy, zawór odpływu soku samoistnie opada, tworząc korek zapobiegający kapaniu.
Warto wiedzieć, że wybór dobrej jakości sprzętu to gwarancja jego skuteczności i długich lat bezpiecznego użytkowania. Wiedząc już jakie urządzenie wybrać do stworzenia smacznego i zdrowego soku, można przyjść do przepisów.
Oto 5 pysznych receptur na soki z wyciskarki wolnoobrotowej.
Jako że do wyciskarki wolnoobrotowej możemy wrzucić dowolne składniki, mamy niezłe pole do popisu. Możemy skomponować soki warzywne, soki owocowe lub mieszane – wszystko zależy od naszych upodobań i kreatywności.
Dla tych, którzy potrzebują inspiracji, przedstawiamy nasze propozycje!

Sok zielony detox
Składniki:
1 duży ogórek
1 gruszka
1 limonka
2 garstki jarmużu
kilka listków mięty
plaster imbiru
natka pietruszki
Sok pomarańczowy jak popularny „Kubuś”
Składniki:
4 spore marchwie
1 jabłko
1 brzoskwinia
Zielony sok na lepszą odporność
Składniki:
3-4 garstki liści jarmużu
1 grejpfrut
1 gruszka
ok. 3 cm świeżego imbiru
1 cytryna
3 łodygi selera naciowego
natka pietruszki

Czerwony sok zwalczający wolne rodniki
Składniki:
1 burak
1 marchew
2 jabłka
natka pietruszki
garstka jarmużu
1 cytryna
3 plasterki świeżego imbiru
płaska łyżeczka miodu
Czerwony sok na zwiększenie energii
Składniki:
1 burak
1 spora marchew
1 pomarańcza
garstka liści szpinaku
3 plastry świeżego imbiru
Co mówią kolory o naszych sokach?
Być może nie każdy wie, że właściwości owoców i warzyw są ściśle powiązane z ich kolorem. Jakie działanie mają więc poszczególne barwniki?

Zielony
Za ten kolor odpowiada składnik o nazwie chlorofil. Jego właściwości to: oczyszczanie organizmu, stymulowanie pracy wątroby, korzystny wpływ na trawienie. To także pomoc w zapobieganiu depresji oraz jaskry.
Czerwony
Za barwę czerwoną odpowiada z kolei likopen – silny antyoksydant chroniący przed nowotworami, problemami z ciśnieniem krwi, regulujący krążenie oraz pracę serca.
Ponadto czerwone warzywa pomagają w walce z wolnymi rodnikami, a co za tym idzie sprzyjają regeneracji komórek i przeciwdziałają starzeniu się skóry.
Żółty i pomarańczowy
Za tymi kolorami stoi karotenoid. Jego właściwości to m.in.: obniżanie ciśnienia tętniczego krwi, poprawa wzroku, zmniejszenie ryzyka chorób układu krwionośnego.
Smacznego!