EKO produkty- czy zawsze nam służą?

0
220
sybilla welmax

Wiele osób uważa, że spożywając produkty powszechnie przyjmowane jako zdrowe i ekologiczne uchroni się przed wszelkimi chorobami. Jogurty probiotyczne, jajka z ekologicznych hodowli i wiele innych produktów może jednak doprowadzić do problemów zdrowotnych.

Dlaczego tak się dzieje? Najczęściej przez nietolerancję pokarmową. Jej mechanizmy są różne- najważniejsze jednak żeby rozróżnić ją od  zwyczajnej, natychmiastowej alergii pokarmowej.
Alergie pokarmowe objawiają się bardzo szybką reakcją organizmu na zjedzony pokarm, natomiast  nietolerancja pokarmowa ujawnia się nawet po 72 godzinach.
Zdarza się np.  że kilkanaście godzin po spożyciu konkretnego produktu- pomidora, chleba żytniego  lub innego zdrowego produktu pojawiają się przykre dolegliwości- wysypka, ból głowy, dyskomfort gastryczny itp.

Bardzo często nie wiążemy objawów ze zjedzonym pokarmem i ciężko jest nam znaleźć przyczynę problemu.
Najlepszym rozwiązaniem jest obserwacja reakcji organizmu na konkretne produkty i ich ewentualne eliminowanie z diety.
Należy pamiętać, że to co powszechnie uznawane jest za zdrowe, nie musi być dobre akurat dla nas, ponieważ każdy człowiek ma indywidualne uwarunkowania.