View Sidebar
Jak smażyć bez tłuszczu?

Jak smażyć bez tłuszczu?

16 października 2017 18:26Komentarze

Tłuszcz w rozsądnych ilościach jest niezbędny w naszej diecie. Często jednak przekraczamy pewną granicę i spożywamy go zdecydowanie za dużo, doprowadzając się do otyłości i wielu chorób.

Jeśli wydaje nam się, że przygotowywanie posiłków bez tłuszczu jest niemożliwe, poniżej przedstawiamy kilka alternatyw, które pokażą, że tak nie jest.

1. Dobra patelnia nie wymaga użycia tłuszczu. Jeśli naczynie ma odpowiednią, nieprzywierającą powłokę, śmiało można na niej smażyć bez tłuszczu. Przykładem może być patelnia ze stali antyseptycznej Welmaxu.

patelnia-grillowa5-640x480

2. Patelnia grillowa= smażenie bez tłuszczu. Dzięki specjalnej budowie i równomiernie rozmieszczonym rowkom, mięsa i ryby smażą się we własnym tłuszczu, nie pływając w nim. Tu również sprawdzi się patelnia grillowa firmy Welmax.

3. Bulion zamiast tłuszczu. Oleje i inne rodzaje tłuszczu można zastąpić bulionami, np. z warzyw. Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie bulionu, wystarczy woda z przyprawami.

4. Grill elektryczny. To urządzenie również daje możliwość przygotowania potraw bez użycia tłuszczu. Mięsa i warzywa są równomiernie przypieczone i smaczne.

welmax gotowanie na parze

5. Papier do pieczenia na patelni. Metoda na pierwszy rzut oka dziwna, ale sprawdzona. Wystarczy mięso lub rybę posypać przyprawami, zawinąć w papier do pieczenia i położyć na patelni. W sklepach można również kupić specjalne worki do smażenia bez tłuszczu.

Jak widać istnieje wiele sposobów na zdrowsze przygotowywanie smażonych potraw. Ograniczenie tłuszczu w diecie nie jest trudne, a z pewnością wyjdzie nam na dobre, dlatego zachęcamy do wypróbowania powyższych metod w swoich kuchniach!

Zostaw odpowiedź